söndag 1 december 2013

MAT samt mindre väsentliga saker.


På grund av viss tidsbrist har följande blogginlägg fördröjts. Jag hoppas upprörda läsare har överseende med detta då jag har varit upptagen med att existera i största allmänhet.


Till att börja med, här är min nuvarande topplista över japanska uttryck för den som undrar:

1. Ichimanen (10 000 yen)

2. Dousa (rörelse)

3.  Akan! (Kyoto-ben för "fy!" eller "det går inte för sig!")


Vidare så tänkte jag, med tanke på att idag är första advent (glad advent, eller vad man nu kan tänkas säga!) och jag, liksom vissa medkristna, påbörjar en fasteperiod inför firandet av julens mysterium skriva om just MAT. Från och med nu avstår jag från kött och sött fram till jul och försöker prioritera billigare aktiviteter för att dela mina pengar med andra och för att kunna komma närmare Jesus som gav sitt dyrbaraste (dvs. sig själv)! Be för mig!


Så. Här är min senaste tid sammanfattad i mat!

Kyodaisai - universitetets festival där klasser och föreningar säljer mat (京大際)

 Under fyra dagar firade Kyoto University sin årliga novemberfestival där den främsta aktiviteten är matförsäljning och diverse jippon till förmån för föreningsverksamheten vid universitetet. Under dagen jag var där blev jag indragen i diverse engelska konversationer med nyfikna japaner, spelade sten-sax-påse om priset på ett glaserat äpple på svenska och träffade diverse märkliga personer i utklädnader. Jag åt gyoza med tofu i, nudelsoppa, grillad mochi, crepe, friterad glass samt det glaserade äpplet. En spännande upplevelse!

Pumpa och räkor i curry säljs tydligen bäst via kråka.

Matförsäljning. Om hot dog gick hem, varför inte cool cat?
Japanskt kotatsu, värmebord för kalla vinterdagar, uppställt på festivalområdet av lustiga filurer.
Fler filurer.
Vacker höstdag i största allmänhet.
 Hästpojken.


På kvällen gick jag och Ayako ut och åt nabe, dvs typ dopp i grytan, på en trevlig japansk restaurang i stan och njöt sedan av en andra efterrätt på ett mysigt kafé. Men bäst var ändå sake'n vi fick till maten (med andra ord, den japanska alkoholen)!

Trevlig kväll med Ayako!


Sammanstrålning av Linköpingsstudenterna - vi besöker Arashyama igen 23/11


På lördagen bestämde en del av oss utbytesstudenter från Linköping att mötas upp i Kyoto. Mattias var influgen från Sendai och Jonathan och Richard pallrade sig till tåget från Kobe. Sjukt kul att träffa er allihopa igen! Och så skönt att snacka lite skit på svenska och i allmänhet klaga på vissa japanska samhällsföreteelser. Speciellt glad var jag att min nya vän Yumiko kunde göra oss sällskap. :)

 Vårt första stopp blev apberget (APBERGET!) i Arashiyama där vi njöt av utsikten över hela Kyoto och det vackra höstlandskapet. Kanske är Kyoto ändå Japans vackraste stad. På kvällen gick vi på sightseeing bland templena och åt yakiniku, dvs grillat kött. Jag gick hem med en glad känsla i magen och kollade in stjärnhimlen på vägen!


Gänget! Och apan... Eller kanske apgänget.

Efter mat kommer djur på min julklappslista. Har dock hört att dessa går bra att kombinera.

Utsikt över Kyoto från Apberget.
Utsikt från bro i Arashiyama. Under tyfonen i september var hela stranden täckt i vatten.

Efterföljande vecka i korthet och några bilder 

Denna vecka har jag äntligen varit fullt frisk och därför haft en del plugg att ta itu med sedan innan. Utöver det så har jag fått mina sedvanliga matlådor från Fru Mitsunaga och avnjutit dessa med andakt. På onsdagen blev jag inbjuden till en familjevän och vi hade en mycket trevlig kväll. Jag lärde mig bland annat att sushi inte är en maträtt och inte heller namnet på runda små risbollar med fisk på, utan faktiskt blandningen av ris och vinäger (samt andra smaksättare). Så då vi åt sushi avnjöt vi alltså vanligt ris med smak och grönsakbitar. Dessutom fick jag träna på min Kyoto-ben (dvs den dialekt som talas i Kyoto) och höra ett fantastiskt pianonummer framfört på flygel.

På torsdagen bjöd jag min granne Mori på svensk mat (köttbullar, potatis och lingonsylt!). Hon verkade uppskatta det väldigt mycket, men jag tvivlar egentligen starkt på att gamla människor över huvud taget känner smak... Det är i alla fall skönt att ha någon att hälsa på på kvällarna då jag inte känner så många precis där jag bor. Och så blir det till att träna träna träna på japanskan.

Under helgen har jag pluggat en del, umgåtts med vänner och deltagit i församlingens adventsfirande idag på förmiddagen, vilket var en otrolig upplevelse. Det är stort att kunna känna sig så hemma så långt bort från Sverige som jag gör i Yamashinas kyrka i största allmänhet och framför allt under mässan. Bara att jag får vara med, trots att jag inte alltid förstår så mycket, gör mig väldigt tacksam!

Och så till slut några väl utvalda bilder:

Krabbrestaurang i centrala Kyoto! Här serveras krabba. :O

En hemlig plats i Kyoto som jag tycker är vacker. Speciellt när det ligger en katt och lapar solsken på träavsatsen.


Gratis är gott! En eftermiddag med Ayako. <3


 Allt gott och stora kramar!4 kommentarer:

 1. Vi tänkte på dig när vi åt köttbullar igår! Skönt att veta att du mår bra. Kram Ponta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ville så gärna komma! Hoppas ni hade det superbra och att det kan bli en tradition. :) Kram!

   Radera
 2. Uppskattar verkligen att läsa den här bloggen lite emellanåt. Jättehäftigt och välskrivet.
  Bilder, bilder, bilder!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket. Jag försöker att skriva så personligt som möjligt!

   Radera