torsdag 7 november 2013

Turistande i Kyoto och Nara samt mina tips för japanskastudier

Här kommer en kort resumé av det som hänt i mitt liv under veckan som passerat samt tips för er som vill lära er japanska! För övrigt kan jag rapportera att vädret är svalt; ca 15-20 grader under dagen och inga tyfoner har träffat Kyoto direkt sen jag kom hit.

Om att lära sig japanska!

Till att börja med så har studierna börjat bli mer intensiva och rapporter och läxor avlöser varandra, även om det inte alls är lika tungt som det var i Linköping (så jag hinnermed att göra massa roligt däremellan!). Framför allt så har jag en vision av att jag ska bli duktig på japanska. För trots att jag pluggat språket i 3 år nu, så har jag knappt någon erfrenhet av att faktiskt använda alla ord och grammatiska konstruktioner vi lärt oss. Att föra en vardaglig konversation är fortfarande en stor utmaning! Men det är också SJUKT motiverande att det är så svårt. Kanske är jag konstig, men jag tror att andra y-are känner igen sig i det; är det inte svårt så är det troligtvis inte värt att lära sig.

Så. Här kommer några tips för er som lär er japanska! 

1, lyssna på radio:


Eller vilken japansk radiostation som helst. Lyssna uppmärksamt. Försök härma uttal, betoning och snappa upp uttryckssätt och ord. Lyssna på program du tycker om. 

2, börja från början!

Var inte rädd för att börja om helt från början och repetera saker som du lärde dig för ett eller två år sen. Försök bli snabb på att skriva/läsa hirgana/katakana. Gå igenom kanjiradikaler och kanjis noggrannt, istället för att lära dig det ytligt. Försök uttrycka dina tankar med enkla meningar på japanska. 

3, sammanhang och relevans!

Jag har insett att en nyckelfaktor för att jag ska komma ihåg ord och grammatik är att jag har ett sammanhang eller en känsla att koppla det till. Ett exempel är grammatikkonstruktionen -te tamaranai som jag repeterade idag med min privatlärare. Hon gav mig exempelmeningen "ano keeki wo tabetakute tamaranai" dvs. "jag ville äta kakan och kunde inte sluta tänka på det". OM jag kunde relatera till det!

Och sist: VAR INTE RÄDD för att göra bort dig och för att känna dig dålig. Om du bara repeterar ett ord så är det ett framsteg! Gör du misstag, så låt dem inte knäcka dig. Är språket tufft måste du vara tuffare:Kankou - turistande i Kyoto och Nara

Utöver att plugga har jag passat på att se mig i området då vi hade långledigt i helgen. Efter att ha bjudit Ayako på (typ) svensk  mat på fredagskvällen (soppa och pannkakor!) så besökte jag Nanzenji, Japans viktigaste zenbudistiska tempel på lördagen. Nedan följer några bilder!

Akvedukt vid Nanzenji.

Trädgård vid Nanzneji. Mamma; det var nästan som mossparken!

Höstlöven har börjat komma!

Porten till Nanzenji.

Barn som fiskar med sin pappa!

Akvedukten igen.


På söndagen åkte jag och två trevliga flickor från Nederländerna till Nara, en närliggande stad som är känd för sina lyktor, för sina gamla byggnader (Nara var huvudstad innan Kyoto som var huvudstad innan Tokyo) och sina RÅDJUR. Allt som allt så var det en trevlig dag i en väldigt speciell och vacker stad. Sjukt mysigt med alla rådjur och dessutom fick man mata dem! Dock så blev jag biten i kjolen av det onda rådjuret, haha.


Vackert grönområde i Nara.

Oh deer! Park där både människor och rådjur trivdes.

Bild tagen vid ett vackert träd.
食べる鹿ない。

Ibland förstår jag varför japaner göra så bra skräckfilmer...

Som Sheldon hade sagt: "deer deer!"

Lyktorna vid ett tempel! Tänds på kvällen.

Lyktor!

I Nara besökte vi en botanisk trädgård med växter tagna ut 1000 år gamla japanska dikter. Till skillnad från en europeisk trädgård som ofta är väldigt kantig och välordnad utgår en japanska trädgård från assymetri och harmonier i färg och form. Otroligt vackert!

Efter rådjuren ville fiskarna ha mat.

Botanisk trädgård.

Träd som fallit och sedan växt vidare. Enligt japansk tradition är trädet heligt då det påminner om drakens styrka samt liknar en drake som ligger ned.

Botanisk trädgård.
I övrigt kan jag berätta följande: jag har testat på en folkdansklubb och dansat hambo. Ayakos fantastiska mamma som jag alltid glömmer namnet på ger mig jättefina matlådor varje dag (jag försökte förklara ordet "tacksamhetsskuld" men jag vet inte om de förstod...). Jag saknar svensk humor, för japansk humor är jättetråkig. Tack och lov finns youtube. Slutligen så har jag hittat 47 %-ig grädde! Kanske vill jag aldrig åka hem nu...

Glada hälsningar från risets förlovade land!

2 kommentarer:

  1. :-) Då kanske jag får möjlighet att se 2 st mossparker ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! <3 Men logga in på Skype snart så vi kan prata...

      Radera